www.koureni-zabiji.cz, na kterých mimo jiné zjistí, že tabák zabije až 50 % svých uživatelů a na nemoci s ním spojené v ČR umírá každoročně přes 15 tisíc lidí.

" />

Na nových krabičkách cigaret teď kromě obrázků a varování najdou Češi také informace o odvykání

, rubrika Press centrum

Počínaje dnešním dnem nedostane český kuřák v obchodech a trafikách jiné cigarety, než ty s obrázky. S novými obaly na krabičkách si ale mohou čeští kuřáci, kromě obrázků a zdravotních varování, všimnout i webových stránek www.koureni-zabiji.cz, na kterých mimo jiné zjistí, že tabák zabije až 50 % svých uživatelů a na nemoci s ním spojené v ČR umírá každoročně přes 15 tisíc lidí.

Stránky pro podporu odvykání kouření koureni-zabiji.cz nabízejí především odbornou pomoc kuřákům při odvykání. Od září 2016 si je zobrazilo 64 674 lidí. Odkaz na stránky se objevuje i na obalech na krabičkách cigaret, které jsou již v prodeji. V provozu je také nová Národní linka pro odvykání kouření 800 35 00 00.

„Stránky si kladou za cíl poskytnout relevantní informace o možnostech odvykání kouření, nabídnout odbornou pomoc a také inspirovat příběhy lidí, kteří procesem odvykání sami prošli,“ říká k poslání stránek národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Přestat kouřit neznamená pouze odložit cigaretu

Jakkoliv se tento krok zdá jednoduchý, tak není. Kouření je závislost. „Prakticky každý kuřák se během své závislosti dostane do okamžiku, kdy chce s kouřením přestat. Na stránky jsme proto umístili praktické rady a tipy pro kuřáky, kteří chtějí přestat, pomůcky jako testy pro zhodnocení míry závislosti, odkaz na kalkulačku ztracených peněz, ztraceného času, ale také co největší množství odkazů na odborníky, kteří se zabývají odvykáním. Je důležité postupovat krok po kroku, ale nejdůležitějším prvním krokem je rozhodnutí přestat,“ uvádí Viktor Mravčík z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti při Úřadu vlády.

Národní linka pro odvykání kouření 800 35 00 00 vznikla v rámci národních stránek a zaznamenala od 1. září 168 hovorů. Linka funguje jako přímá a bezplatná pomoc těm, kteří chtějí s kouřením přestat, ale potřebují radu odborníka, motivaci, konzultaci či jinou následnou pomoc.

„V naprosté většině případů volají klienti sami za sebe, pouze v jednom případě nás kontaktoval lékař, který chtěl ověřit fungování naší služby. Nejčastějším důvodem, proč klienti na linku volají, je vážný zájem začít odvykat, případně zájem o obecné informace o odvykání, nebo kontakt na odvykací služby,“ uvádí Lukáš Kohoutek z České koalice proti tabáku, která národní linku provozuje.

V dalších 153 případech položili zájemci o odvykání telefon dříve, než byli spojeni s konzultantem. „Pokud si zájemce vyžádá zpětné volání, v nejkratším možném intervalu jej kontaktujeme. Zpravidla se ale dovoláme každému druhému. Důvodem může být zaneprázdněnost, testování linky či jiné očekávání od služby,“ dodává Kohoutek.

Průměrná délka jednoho hovoru se zájemcem o odvykání je zpravidla 10 minut

Celkově zatím pracovníci Národní linky pro odvykání kouření poskytli úvodní odvykací konzultace 37 klientům, z toho s 28 klienty byla naplánována navazující konzultace a u 17 klientů reálně návazná konzultace proběhla.

Lukáš Kohoutek vysvětluje cestu zájemce o odvykání následovně: „Většina klientů k nám volá na základě kontaktu uvedeného na stránkách koureni-zabiji.cz. Na úvod jej telefonní hláškou informujeme o zaměření naší služby. Jakmile dojde ke spojení s konzultantem, zjišťujeme, jakou má zakázku. Zpravidla se jedná o zájem odvykat s naší podporou. Konzultant pak mapuje kuřákovy více či méně úspěšné pokusy odvykat a na základě těchto a dalších informací odhaduje převažující formu (fyzická, psychosociální) a intenzitu jeho závislosti. Následně společně zvažují cesty, kterými v odvykání postupovat, a na míru klientovi dohodnou vhodnou variantu. Na závěr hovoru vždy nabízíme možnost dalšího kontaktu – zpětného volání, neboť se v mezinárodních studiích ukazuje, že pravidelný kontakt s konzultantem výrazně napomáhá úspěšnému zanechání kouření. Pokud s klientem dospějeme k závěru, že by pro něj byla vhodnější konzultace s lékařem či lékárníkem, směrujeme jej na tyto služby.“

Dotazník „Jste závislí?“

Více na www.koureni-zabiji.cz.

Národní linka pro odvykání kouření: 800 35 00 00

 

Kontakty pro média:

MgA. Renata Hladná
Média a PR, Odbor protidrogové politiky
M +420 728 302 397
e-mail: hladna.renata@vlada.gov.cz
vlada.gov.cz
www.drogy-info.cz

Mgr. Lukáš Kohoutek
Prezident spolku Česká koalice proti tabáku, z. s.
M +420 608 184 785
e-mail: prezident@bezcigaret.cz
www.bezcigaret.cz 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage