Tisková konference ke studii ESPAD - 20. 9. 2016

, rubrika Press centrum

Tisková konference 20. 9. 2016 ve 13:00 hod.

 

POZVÁNKA

ZVEME VÁS K ÚČASTI NA TISKOVÉ KONFERENCI

Zveřejnění mezinárodní zprávy z Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) v roce 2015


KDY: 20. 9. 2016, 13:00

KDE: Nový tiskový sál ATRIUM Úřadu vlády ČR, nábř. E. Beneše 4, Praha 1

 

Mezinárodní projekt ESPAD (Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách) je největší celoevropskou studií zaměřenou na zjištění rozsahu užívání legálních a nelegálních návykových látek u šestnáctiletých studentů. Projekt je realizován každé 4 roky od roku 1995, v roce 2015 tak proběhla již šestá vlna studie. Dotazník v roce 2015 pokrýval kromě oblasti užívání legálních a nelegálních drog nově také modul zaměřený na hraní počítačových her, hraní hazardních her a internetových aktivit.


Program:

·        Úvodní slovo: Mgr. Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor (Odbor protidrogové politiky ÚV ČR, Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky)

 

·        Evropské srovnání (prezentace): Mgr. Pavla Chomynová, koordinátorka studie
ESPAD v ČR (Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti)

 

·        Situace a trendy v ČR (prezentace): PhDr. Ladislav Csémy, národní koordinátor studie ESPAD v ČR (Národní ústav duševního zdraví)

 

Potvrďte, prosím, Vaši účast na email hladna.renata@vlada.gov.cz  do pondělí 19. 9. včetně.

Mezinárodní zpráva přináší výsledky srovnatelné mezi jednotlivými zeměmi. Celkem se v do studie v roce 2015 zapojilo téměř 100 tisíc šestnáctiletých studentů z 35 evropských zemí. Koordinátorem studie je od počátku projektu Švédská rada pro informace o alkoholu a jiných drogách (CAN), v posledních letech ve spolupráci s Evropským monitorovacím centrem pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). V České republice na realizaci projektu ESPAD dlouhodobě spolupracuje Národní ústav duševního zdraví (NUDZ, dříve Psychiatrické centrum Praha) a Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (NMS).

 

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage