Novela zákona o návykových látkách (r. 2024)

, rubrika Novinky

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, byl dne 15. října 2024 doručen prezidentu republiky k podepsání. 

Postup projednávání novely zákona o návykových látkách je možno sledovat na stránkách Poslanecké sněmovny ČR - viz Sněmovní tisk 504.

Poslanecká sněmovna návrh zákona schválila dne 3. 5. 2024 na 101. schůzi (hlasování č. 63, usnesení č. 992) a postoupila jej Senátu ČR jako Senátní tisk č. 316. Senát návrh zákona schválil dne 9. 10. 2024 ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou (usn. č. 500), s doprovodným usnesením (usn. č. 501). Návrh zákona je dostupný na stránkách Senátu ČR pod záložkou Náhled podkladového materiálu

Prezident republiky zákon obdržel k podepsání dne 15. 10. 2024. Další projednávání je možné do 30. 10. 2024 (do 15 dnů od postoupení).

Zákon vstoupí v platnost po zveřejnění ve Sbírce zákonů: e-Sbírka

Další informace

Novela zákona o návykových látkách obsahuje právní úpravu tzv. psychomodulačních látek. Vysvětlení, o co se jedná a jak pojem psychomodulační látka vznikl je uvedeno na Wikipedii ve článku Psychomodulační látka. Článek obsahuje informace o legislativním rámci psychomodulačních látek a o procesu přípravy novely zákona o návykových látkách. Autorem výrazu psychomodulační látka je doc. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.; webu drogy-info poskytl odkaz na zde citovaný článek, jehož je autorem.


Dne 2. července 2024 se centrum EMCDDA stalo Agenturou Evropské unie pro drogy (EUDA).
Web agentury: https://www.euda.europa.eu Informační stránka o novém mandátu centra EMCDDA (agentury EUDA) je na webu EUDA k dispozici i v češtině - OTEVŘÍT Změnily se i e-mailové adresy zaměstnanců agentury, jsou nyní ve formátu jmeno.prijmeni@euda.europa.eu.