Press centrum

Tiskové zprávy či vyjádření Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Nízká regulace reklamy na hazardní hry v ČR. Hráči loni prohráli 59 miliard, zájem dospívajících a mladistvých i dětí roste

Praha, 19. 06. 2024 – Národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil uspořádal první pracovní setkání zaměřené na politiku v oblasti hazardu v ČR se zástupci dotčených resortů, odborníků, politiků a průmyslu. Účastníci upozornili na některá fakta: Povinná varování před riziky v reklamách na hazardní hry bývají často nezřetelná; propagace provozovatelů hazardních her je nedílnou součástí sportovního marketingu, kde nepodléhá žádné regulaci; reklama a marketing probíhají také formou registračních bonusů pro nové hráče a věrnostních programů pro stávající hráče; nedaří se regulovat reklamu dle rizikovosti jednotlivých her. Chybí ale také analýza potřeby a efektivity možných změn. Propagace také cílí na mladistvé. Velmi obtížným problémem je regulace nabídky on-line nelegálních her.

Čtěte více

Evropská zpráva o drogách 2024

Tisková zpráva EMCDDA: Potentní syntetické látky, nové směsi drog a měnící se vzorce užívání drog představují v Evropě rostoucí hrozbu
Evropská zpráva o drogách 2024: Hlavní zjištění

Čtěte více

Národní konference Alkohol, děti a násilí: společenská odpovědnost zdůraznila nutnost okamžitých opatření

Praha, 04. 06. 2024 – Národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil ve spolupráci s Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR uspořádal národní konferenci Alkohol, děti a násilí: společenská odpovědnost. Konference se konala pod záštitou poslankyně Renáty Zajíčkové. Konference se zúčastnili odborníci, politici, zástupci neziskových organizací a další klíčoví aktéři. Hlavním tématem bylo vedení diskuze nad souvislostí mezi užíváním alkoholu a násilím páchaným na dětech, ale i obecným násilím ve společnosti.

Čtěte více