Míra hazardního hraní v české populaci roste. Hazardně hrají i mladiství, přestože by jim hazard neměl být přístupný.

, rubrika Press centrum

Praha, 2. 9. 2024 – Hráči v r. 2023 do hazardního hraní vložili 873 miliard Kč a prohráli přes 59 miliard, zatímco v předchozím roce prohráli téměř 54 miliard Kč (vloženo do hry v r. 2022 bylo 759 mld. Kč). V r. 2023 tedy hráči prohráli přibližně o 5 mld. Kč víc než v předchozím roce (nárůst 10 %). V přepočtu na celou populaci vychází vklady do hazardních her na asi 80 tis. Kč na osobu ročně. Pro srovnání: výdaje domácností na potraviny tvoří 35 tis. Kč na osobu a rok.

Oblast hazardního hraní je součástí integrované politiky v oblasti závislostí již od roku 2014. Jak uvádí dnes zveřejněná Zpráva o hazardním hraní v České republice 2024, aktivity zaměřené na problematiku hazardního hraní zahrnuje Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023-2025.

V loňském roce byl novelizován zákon o hazardních hrách: byly zpřesněny definice, rozšířila se informační povinnost poskytovatelů hazardních her směrem k hráčům i možnosti zápisu osob do Rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách. Od letošního července se navíc hráč sám může z účasti na hazardní hře na 48 hodin vyloučit pomocí tlačítka povinně dostupného v každé hře (tzv. panic button). Spolu s novelou zákona o hazardních hrách došlo ke změně zákona o dani z hazardních her a bylo upraveno přerozdělení výnosu daně z hazardních her pro stát a obce.

Monitoringem situace v oblasti hazardního hraní se zabývá Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, které je součástí Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR.

„V poslední době vidíme nárůst míry prevalence hazardního hraní u dětí a mladistvých. Zkušenost s hraním má téměř 16 % dospívajících a 2 % hrají pravidelně, přestože by k hazardnímu hraní neměli mít přístup," říká ředitelka Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky Lucia Kiššová, a dodává: „Zahájena již byla odborná diskuze nad snížením dostupnosti hazardních her mladistvým, resp. diskutuje se o možnostech úpravy regulace reklamy na hazardní hry, což souvisí s plněním úkolů Akčního plánu politiky v oblasti závislostí."

Zpráva o hazardním hraní v České republice 2024 uvádí, že aktuálně tvoří více než 53 % trhu s hazardními hrami online hry, které představují z pohledu vzniku a rozvoje problémového hraní vyšší riziko než klasické hry provozované v kamenných provozovnách - jsou dostupné nepřetržitě, umožňují hraní více her současně, nabízejí možnost okamžité hry a jednotlivé hry, sázky nebo slosování probíhají s vysokou frekvencí.

V populaci je přibližně 180-275 tis. osob v riziku problémového hraní, přičemž ve vysokém riziku problémového hraní se nachází přibližně 50-140 tis. osob. Každý hráč dluží v průměru 400 tis. Kč. Do kategorie rizika problémového hraní spadají v ČR 2-3 % dospělých, tedy přibližně 180-275 tis. osob. Společenské náklady související s hazardním hraním dosahují 14-16 mld. Kč ročně. Výnos daně z hazardu pro stát a obce dosahoval v r. 2023 celkem 18,6 mld. Kč.

„Dlouhodobě se z různých datových zdrojů ukazuje, že nejvyšší zastoupení hráčů v riziku problémového hraní je mezi hráči technických her v kamenných provozovnách a hráči online kurzových sázek, včetně tzv. live sázek," říká vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová, a doplňuje: Opakovaně prováděná studie mezi klienty, kteří v souvislosti s hraním hazardních her vyhledali odbornou léčbu, ukazuje, že s hraním hazardních her se hráči setkávají poprvé obvykle ve věku okolo 20 let nebo dříve. Pravidelně začínají hrát ve věku kolem 25 let. Problém s kontrolou hraní nastává ve 29 letech a odbornou pomoc poprvé vyhledají průměrně ve 32 letech. Míra vstupu hráčů hazardních her do léčby je však poměrně nízká, vezmeme-li v úvahu, že ve vysokém riziku rozvoje problémů v souvislosti s hraním hazardních her se nachází až 140 tis. dospělých osob."

Podle Národního výzkumu užívání návykových látek 2023, jehož výsledky jsou shrnuty ve Zprávě o hazardním hraní v České republice 2024 a podrobněji rozvedeny v časopise Zaostřeno 1/2024, hrálo v posledních 12 měsících některou hazardní hru celkem 28 % dospělých; nejčastěji šlo o loterie (22 %), kurzové a live sázky (6 % resp. 4 %). Hazardní hry po vyloučení loterií hrálo celkem 12 % dospělých (21 % mužů a 3 % žen). Dlouhodobě je patrný nárůst zkušeností s hraním online hazardních her, a to především v mladších věkových kategoriích (15-34 let). Také studie zaměřené na školní populaci naznačují postupný nárůst míry hraní her o peníze i u žáků základních a studentů středních škol v posledních třech letech.

Počet hráčů v léčbě a kontaktu s adiktologickými službami dlouhodobě narůstá, přesto však jsou v kontaktu se službami jen necelá 2 % z celkového počtu osob v riziku. V ambulantní a lůžkové psychiatrické péči je ročně přibližně 1 200 pacientů s diagnózou patologické hráčství (F63.0). Adiktologické služby jsou v kontaktu s více než 3 tis. hráči ročně. V posledních letech se rozšiřuje nabídka pomoci prostřednictvím internetu a telefonu - hráči se mohou obracet na Národní linku pro odvykání (tel. 800 350 000), která od r. 2018 nabízí poradenství také hráčům hazardních her. Od dubna 2024 funguje v non-stop režimu Linka pomoci pro hráče hazardních her a jejich blízké (777 477 877), provozovaná Společností Podané ruce.

 

Podrobnější informace

Přílohy k tiskové zprávě:

Souhrn Zprávy o hazardním hraní v České republice 2024

Zpráva o hazardním hraní v České republice 2024 - plné znění zprávy (PDF) najdete na webu drogy-info.cz v sekci Zprávy, odborné publikace a časopis - Zprávy o situaci a na stránce Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí pod záložkou Výroční zprávy, publikace, metodiky.

Přehled situace - úvodní kapitola zprávy (html) - pod záložkou Přehled situace, na úvodní stránce drogy-info.cz.

Kontakt pro média

Mgr. Pavla Chomynová, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti
M +420 702 087 862, E-mail pavla.chomynova@vlada.gov.cz

Dotazy ke zprávě je možno zasílat rovněž prostřednictvím Davida Hluštíka, david.hlustik@vlada.gov.cz, +420 602 244 776.

 

 


Dne 2. července 2024 se centrum EMCDDA stalo Agenturou Evropské unie pro drogy (EUDA).
Web agentury: https://www.euda.europa.eu Informační stránka o novém mandátu centra EMCDDA (agentury EUDA) je na webu EUDA k dispozici i v češtině - OTEVŘÍT Změnily se i e-mailové adresy zaměstnanců agentury, jsou nyní ve formátu jmeno.prijmeni@euda.europa.eu.